Lippenbalsem met SPF: dit moet je weten

Lippenbalsem met SPF: dit moet je weten
Als man gebruik je misschien nog niet standaard een lippenbalsem, laat staan een lippenbalsem met SPF. Toch is het belangrijk om ook je lippen goed te beschermen tegen de zon. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over lippenbalsem met SPF en waarom het voor jou als man belangrijk is om te gebruiken.

Wat is lippenbalsem met SPF?

Lippenbalsem met SPF is vergelijkbaar met normale lippenbalsem, met als belangrijkste toevoeging een zonbeschermingsfactor (SPF). SPF staat voor Sun Protection Factor en geeft aan hoeveel bescherming een product biedt tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Hoe hoger de SPF, hoe beter je lippen beschermd zijn.

Er zijn twee soorten UV-straling: UVA en UVB. UVB-straling veroorzaakt vooral verbranding en huidkanker, terwijl UVA-straling bijdraagt aan huidveroudering en ook huidkanker. Een goede zonnebescherming, ook voor de lippen, moet dan ook tegen beide soorten straling beschermen.

Welke SPF kies ik in een lippenbalsem?

De aanbevolen SPF voor lippenbalsem is minimaal SPF 15 voor dagelijkse bescherming. Voor langdurige blootstelling aan de zon, zoals op het strand of tijdens het sporten, is een hogere SPF aan te raden, zoals SPF 30 of hoger. Met name voor mannen met een actieve levensstijl is een balsem met SPF 30 vaak aan te raden.

Houd er wel rekening mee dat het effect van SPF niet lineair is. SPF 15 blokkeert bijvoorbeeld ongeveer 93% van de UV-straling, terwijl SPF 30 ongeveer 97% blokkeert. Het is dus vooral belangrijk om consequent een lippenbalsem met voldoende SPF te gebruiken en regelmatig opnieuw aan te brengen, ongeacht de exacte SPF-waarde.

Is lippenbalsem met SPF nodig?

Net als de huid op de rest van je lichaam, kunnen ook je lippen verbranden door blootstelling aan UV-straling. Sterker nog, omdat de huid op je lippen zo dun en gevoelig is, verbranden ze sneller dan andere delen van je gezicht. Symptomen van verbrande lippen zijn onder meer roodheid, zwelling, blaarvorming en pijn.

Als je een goede eerste indruk wilt maken en je lippen verzorgd en in topconditie wilt houden, is het gebruik van lippenbalsem met SPF sterk aan te bevelen. Denk hierbij aan zonnige dagen in de lente en zomer, maar bijvoorbeeld ook aan wintersport. Als je veel buiten werkt of sport, is het raadzaam om dagelijks lippenbalsem met SPF te gebruiken.

Wanneer moet ik lippenbalsem met SPF aanbrengen?

Ongeacht de SPF is het verstandig om een lippenbalsem met SPF meerdere keren per dag aan te brengen. Doe dit zeker 30 minuten voordat je de zon ingaat en herhaal het elke twee uur, of vaker als je eet, drinkt of zwemt. Zoek ook regelmatig de schaduw op en gebruik reguliere zonnebrand voor de rest van je gezicht of lichaam.

Waarom geen normale zonnebrand voor je lippen?

Hoewel je in theorie reguliere zonnebrandcrème op je lippen kunt smeren, is dit niet aan te raden. Zonnebrandcrème is niet ontworpen voor gebruik op de lippen en kan een onaangename smaak hebben. Bovendien bevat het vaak ingrediënten die je lippen verder kunnen uitdrogen.

Lippenbalsem met SPF is speciaal geformuleerd voor gebruik op de lippen en hydrateert terwijl het beschermt. Wel is het bij het kiezen van een lippenbalsem met SPF belangrijk om te letten op de ingrediënten. Vermijd producten met parfum, smaakstoffen of kleurstoffen, aangezien deze irritatie kunnen veroorzaken.

Kies in plaats daarvan voor een lippenbalsem met natuurlijke, hydraterende ingrediënten zoals bijenwas, kokosolie of sheaboter. Controleer ook of de SPF breed spectrum is, waardoor het beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Bij Mannenzaak verkopen we alleen lippenbalsems met SPF die voldoen aan deze eisen.

Wat is de beste lippenbalsem met SPF voor mannen?

Er zijn tegenwoordig veel goede lippenbalsems met SPF op de markt, ook speciaal voor mannen. Deze 3 producten zijn op dit moment favoriet bij mannen:

1). Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balm

2). Brickell Men’s Products SPF 15 No Shine Lip Balm

3). Acca Kappa SPF 15 Lippenbalsem