Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €50
Achteraf betalen
0
0
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €50
Achteraf betalen

25 oktober 2023

Moet ik zonnebrand smeren in de herfst?

De bomen zijn geel, de wind is guur en de wolken zijn grijs; de herfst in Nederland is weer begonnen. Het betekent dat we afscheid hebben genomen van de warme zomerzon en daarmee ook van de tube zonnebrand waar we de afgelopen maanden dagelijks naar grepen. Maar is dat wel verstandig, of moet je zonnebrand gewoon blijven smeren in de herfst?

4 redenen om zonnebrand te smeren in de herfst

We vallen meteen maar met de deur in huis: ja, ook in de herfst is het als man verstandig om zonnebrand te blijven gebruiken. Dat heeft 4 redenen, die we hieronder een voor een bespreken:

1. Veroudering voorkomen

Hoewel je bij zonschade misschien vooral denkt aan een verbrande huid, zou je eerst moeten denken aan een verouderde huid. Maar liefst 90% van de symptomen van huidveroudering (denk aan rimpels, pigmentvlekken of een slappere huid) komt namelijk door de zon.

Je kunt als man dus elke ochtend trouw een anti-ageing serum opsmeren, maar zonder zonnebrand bescherm je jezelf niet optimaal tegen huidveroudering. Ook in de herfst is er namelijk genoeg UV-straling om een verouderend effect te hebben.

2. Onzichtbare straling

Is het buiten grauw en zit de zon verstopt achter een grijs wolkendek? Dan betekent dit niet dat je jezelf niet blootstelt aan UV-straling. Met name uv-A-stralen – die dieper doordringen dan uv-B-stralen maar waar je niets van ziet of voelt – bereiken op dit soort dagen de huid.

Ook onzichtbare infrarode straling in zonlicht heeft op herfstachtige dagen invloed op de huid. Deze straling zorgt voor een toename van schadelijke vrije radicalen in de huid, waardoor deze eerder rimpels en pigmentvlekjes ontwikkelt.

Tip: Zonnebrand biedt in de basis géén bescherming tegen infraroodstraling uit zonlicht. Wel zijn er zonnebrandcrèmes met antioxidanten, die de huid beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen.

3. Luchtvervuiling

Nederland staat bekend als een land met veel luchtvervuiling. Naast zonlicht is deze vervuilde lucht een veelvoorkomende oorzaak van huidveroudering, doordat het ontstekingen en de vorming van vrije radicalen in de huid bevordert.

Naast – zoals eerder genoemd – een zonnebrandcrème met antioxidanten, kun je ook een speciale balsem gebruiken voor extra bescherming bij zonschade en tegen vrije radicalen. Lumin Skin Moisturizing Balm is voor dit doel bij uitstek geschikt.

4. Straling telt op

Vaak zijn we geneigd te denken dat zonnebrand smeren pas nodig is als we langere tijd in de zon doorbrengen. Belangrijk om te beseffen is echter dat straling de huid altijd beïnvloedt – ook als je slechts 10 minuten buiten loopt.

Bovendien is het effect van UV-straling cumulatief. Dat betekent dat de kans op zonschade toeneemt naarmate je meer tijd onbeschermd doorbrengt in de zon. Dit hoeft dus niet uren achtereen te zijn, maar kan ook op verschillende momenten tijdens de dag zijn.

Welke zonnebrand moet ik als man smeren?

Da’s niet moeilijk! Kies uit onze top 3 van zonnebrandcrèmes, speciaal ontwikkeld voor de (gevoelige) mannenhuid en zeer geschikt om in de herfst dagelijks te gebruiken:

1). Recipe for men SPF 30 Face Cream

2). Salt & Stone SPF 50 Sunscreen Lotion

3). Better Be Bold SPF 30 Sun of a Beach Sun Fluid