Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €50
Achteraf betalen
0
0
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Gratis bezorging vanaf €50
Achteraf betalen

12 juli 2022

Waarom groeit mijn baard sneller in de zomer?

Het is je vast al eens opgevallen dat je haar en baard in de zomer wat lichter kunnen worden. Dit is echter niet het enige effect dat zonlicht op je gezichtshaar kan hebben. Veel mannen merken namelijk dat hun baard een stuk sneller lijkt te groeien in de zomer. In hoeverre klopt deze bewering en wat zijn de oorzaken die hieraan ten grondslag liggen? Leggen we uit in dit artikel.

Hoe snel groeit baardhaar gemiddeld?

Gemiddeld groeit baardhaar met ongeveer 0,5 cm tot 1,5 cm per maand. De snelheid van baardgroei kan per persoon verschillen en verloopt bovendien niet lineair. Zo kan het zijn dat je in het gebied rondom je mond en kin binnen no-time een goatee kunt laten groeien, maar dat de baardgroei op je wangen maar niet lijkt te willen vlotten. Er zit niets anders op dan dit simpelweg te accepteren.

Een volle baard kweken de meeste mannen nu eenmaal niet binnen een paar weken. Pas na 1,5 tot 4 maanden behaal je het mooiste resultaat, omdat je gezichtshaar dan ook op de lastiger groeiende plekken voldoende lengte heeft bereikt. Wanneer je van plan bent om je baard te laten groeien, is het dan ook goed om hiermee rekening te houden en geduldig te blijven.

Waarom groeit je baard sneller in de zomer?

Niet alleen qua plekken op je gezicht verloopt baardgroei niet-liniair; dat geldt ook voor de snelheid waarmee de groei verloopt. Zo hoeven veel mannen zich in de winterperiode minder vaak te scheren, terwijl hun baard in de zomer een stuk sneller aan lengte lijkt te winnen. Is dit nu echt waar of gaat het om een fabeltje? Wetenschappelijke onderzoekers zochten het uit.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat je baard inderdaad sneller groeit in de zomer. Dat heeft vooral te maken met zomerse omstandigheden die de productie van testosteron verhogen. Zo krijg je in de zomer meer vitamine D binnen uit zonlicht en onderneem je in deze periode waarschijnlijk ook meer activiteiten. Deze beide factoren hebben een gunstige invloed op de testosteronproductie.

In de winter is er sprake van precies de omgekeerde situatie. Je brengt dan meer tijd binnendoor, beweegt over het algemeen minder en staat minder bloot aan zonlicht. Hierdoor neemt je testosteronproductie in de wintermaanden af en hoef je minder vaak te scheren. In de zomer daarentegen kan je baardgroei tot wel bijna 2 keer zo snel verlopen!

Hoe kun je je baard sneller laten groeien?

Wil je graag dat je baard ook na deze warme zomermaanden lekker snel blijft doorgroeien? Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om je baardgroei te stimuleren. Zo is het belangrijk om je testosteronproductie richting de koude maanden van het jaar zoveel mogelijk op peil te houden door geregeld te bewegen, gezond eten en eventueel een vitamine D-supplement te nemen.

Specifiek in je dagelijkse baardverzorging is het daarnaast belangrijk om je baard schoon, hygiënisch, gevoed en gehydrateerd te houden. Dit voorkomt dat dode huidcellen en vuiligheid zichzelf gaan ophopen op de gezichtshuid en je baard droog, weerbarstig, schilferig en beschadigd raakt. We kunnen de volgende … producten aanbevelen om je baard ook na de zomer snel te laten groeien:

1).RAW Naturals Rustic Beard Shampoo & Conditioner. Deze 2-in-1 baardshampoo en conditioner is zacht voor je huid en houdt je baard fris, zacht en handelbaar. Extracten uit hop en milde natuurlijke reinigingsmiddelen van appel zorgen voor de ideale omstandigheden voor snelle baardgroei.

2).Proraso Baard Scrub. Een goede gezichtsscrub kan wonderen doen om de gezichtshuid te reinigen van onzuiverheden en dode huidcellen en roos en schilfers in je baard te voorkomen. Proraro Baard Scrub bevat een unieke en rijke formule die speciaal is afgestemd op je baard.

3).Dr K Soap Company Baardolie Bay Spice. Deze luxueuze baardolie zit boordevol vitamines en voedingsstoffen die de natuurlijke groei van de baard optimaal ondersteunen. Essentiële oliën zoals laurierblad, bergamot, limoen en kaneel geven deze baardolie een verfrissende en opbeurende geur.